Żurek i barszcz biały – smaczne zupy kuchni słowiańskiej
Chcesz kupić żurek staropolski? Sprawdź artmankiszonki.pl.
W ostatnich latach coraz rzadziej jemy obiady z dwóch dań. Z powodu stałego pośpiechu, co wywołuje pragnienie natychmiastowego nasycenia się, chętnie omijamy zupy, ograniczając się do posiłków uprzednio podawanych zwykle jako to większe danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli osobiście przyrządzamy je już tylko okazjonalnie, to wciąż są one stałą pozycją na karcie dań restauracji oraz barów z polską kuchnią, jak również są powszechnie serwowane w trakcie świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia.
Żurek to nie barszcz biały – Czy istnieje jeden obowiązujący przepis na barszcz biały i żurek?
Jeżeli zapyta się Słowianina o białą zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to w okamgnieniu wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób często nie wie, że to dwa odrębne potrawy, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zasadniczo żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Ale to nie jedyne, co odróżnia te zupy, jakkolwiek warto ostro zaznaczyć, że nie ma jednego obowiązującego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla umiejętności kucharza oraz jego subiektywne preferencje. Co jednak da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj dodaje się więcej warzyw oraz grzybów. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kwaszonych czy z kapusty kwaszonej. Z kolei z żurkiem temat jest bardziej skomplikowany, bo w ramach tej rodziny zup wydziela się trzy rodzaje:
– kwaskowaty, zawiesisty żur sporządzany zwykle ze sporą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go zwykle z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kostki kartofli gotuje się na zakwasie żytnim bądź chlebowym.
Baza na żur i barszcz biały? Przygotować samodzielnie, a może kupić?
Przyrządzanie zakwasu na wymienione wyżej zupy nie jest skomplikowane, jakkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W sieci znajduje się kilkanaście przepisów na zakwas, które można wykorzystać. Używając jednakże samodzielnie zrobiony zakwas należy zamierzać pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeżeli chętka np. na żur najdzie was niespodzianie, można sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i online, bez trudu nabędziemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, dzięki którym przyrządzimy sycący barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski lub śląski.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]