Zdrowe gotowanie – co warto wiedzieć o soli kłodawskiej i himalajskiej?
Chcesz kupić sól himalajską różową? Sprawdź superbutelki.pl.
Sól to substancja potrzebna do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie własności ma sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Z jakiego powodu powinno się stosować je w gastronomii?
Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która znakomicie podbija smak jedzenia. Choć nadużywanie soli może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej rozważne porcje (nie więcej niż 6 g dziennie) są niezbędne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż mających blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, takich jak żelazo, potas czy magnez, a zarazem jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło wapnia, potasu i żelaza
Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o wysokim poziomie czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i jest kapitalnym dodatkiem do domowych przetworów. Jest m.in. kopalnią magnezu, wapnia czy żelaza, czyli składników koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , tym samym nie zatraca swoich cech i jest bez problemu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]