Zalecamy pić sok z kiszonej kapusty i buraków!
Znajdź sok z kapusty kiszonej.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne owoce oraz warzywa. Pisząc o leczniczych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób pominąć także napojów takich jak maślanka, kombucza czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie są warte uwagi – pozwalają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu organizmowi witaminy konieczne dla jego prawidłowego działania.
Sok z kapusty kiszonej i buraków – co w nich znajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający multum substancji wpływających zbawiennie na nasze zdrowie. Głównym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty bądź pozostałych kiszonek to też kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności wysoka zawartość witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i E, a także duże stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonej kapusty – czemu powinno się go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Co więcej liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, jak również pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy lub refluks. Działają one również osłonowo w czasie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]