Popularne polskie zupy – barszcz czerwony
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa wyłącznie na święta, którą jemy najczęściej w czasie Wigilii bądź dużych rodzinnych spotkań. W domach, w których tradycja podawania dwudaniowych posiłków wciąż trwa, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do innych potraw.
Barszcz czerwony – pasuje do kiełbasy i do pasztecików z mięsnym nadzieniem
Zdawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudna do przygotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest dość pożywną potrawą. Jednakże właśnie jego nieznacznie słodki, a przy tym kwaśny aromat powoduje, iż znakomicie stapia się on z innymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – niektórzy wrzucają do niego uszka z grzybami, kapustą bądź mięsem, inni preferują w nim jajko, kartofle oraz kiełbasę. Barszcz czerwony to doskonała potrawa obiadowa, lecz także smaczna przekąska bądź kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy bardzo dobrze pasuje do chrupiącego pasztecika z pieczarkami czy bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.
Wypada zaakcentować, iż barszcz czerwonynie jest zupą zbyt tuczącą, jeśli nie dodano do niego śmietany. Danie to uznawane jest za zdrowe, gdyż dostarcza organizmowi witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, jak również sporo żelaza, toteż poleca się je anemikom. Natomiast ze względu na fakt, iż bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem nieraz spożywa się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.
Zakwas z kwaszonych buraków na barszcz czerwony – zrób samodzielnie bądź kup
Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz z buraków – każdy w kuchni stosuje preferowane przez siebie dodatki i w inny sposób przyprawia to danie. Jedni dodają do niego odrobinę cukru, aby podkreślić naturalny słodki aromat buraka, inni wolą barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaśny posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a na dodatek ma więcej ważnych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przyrządzać na własną rękę, jednak proces fermentacji trwa minimum 7 dni. Jeżeli jednak raptownie dopadnie cię ochota na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub online.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]