Herbaty rozgrzewające organizm – przepisy

Okres jesienno-zimowy sprzyja obniżonej odporności, dlatego warto poznać 3sposoby na przygotowanie herbatki rozgrzewającej. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów na dodatki.

Wywar bazowy

Najbardziej popularną podstawę stanowi zwykła czarna herbata. Można także wykorzystać ziołowe napary zarówno w wersji gotowej lub skomponowanej według naszych indywidualnie. Szczególnie warto zwrócić uwagę na szałwię, łagodzącą objawy bólu gardła, rumianek czy kwiatostany lipy, mające działanie przeciwzapalne. W przypadku ziół, wykorzystanych do naparów należy jednak pamiętać o odpowiednim czasie parzenia, aby wydobyć z nich to, co najlepsze.

Jakie przyprawy do herbatki rozgrzewającej?

Komponując herbatkę rozgrzewającą warto zwrócić uwagę na odpowiednie przyprawy, nadające korzennego charakteru i wpływające pozytywnie na odporność. Jednymi z częściej dodawanymi składnikami herbaty rozgrzewającej jest imbir, cynamon i goździki. Przyprawy te mają działanie rozgrzewające oraz przeciwzapalne. Imbir warto dodać w postaci korzenia ze względu na lepsze właściwości niż w formie sproszkowanej. Podobnie z cynamonem – można dodać go podczas podgrzewania zarówno w postaci laski, jak i wersji sproszkowanej. Goździki nie tylko nadadzą piękny aromat, ale także mają właściwości antyseptyczne i pozwalają w zwalczaniu infekcji. Inne, równie często dodawane przyprawy to kardamon, gwiazdki anyżu czy nawet chili.

Słodkie i owocowe dodatki

Po wybraniu bazy i przypraw, możemy przejść do składników nadających słodyczy czy owocowego smaku. Dobrze sprawdzi się domowy sok malinowy, podnoszący odporność i bogaty w witaminę C czy miód, który posiada działanie antybakteryjne, łagodzi ból gardła i obniża ciśnienie krwi. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać miodu bezpośrednio do wrzątku, bo traci swoje lecznicze właściwości. Dobrze sprawdzą się wszelkiego rodzaju cytrusy np. cytryny, pomarańcze. Jednak przed dodaniem ich do napoju, należy je dokładnie oczyścić i sparzyć. Do herbatki można dodać także kawałki jabłka czy suszone owoce np. żurawinę, owoc dzikiej róży i śliwki.

Herbatka rozgrzewająca na 3 sposoby

Napar z kwiatów lipy z sokiem malinowym

Kwiaty lipy zalej wrzątkiem, przykryj talerzykiem i odczekaj ok. 15 min. Po odcedzeniu, dodaj soku malinowego.

Herbata korzenna z dodatkiem cynamonu, kardamonu, goździków i pomarańczy

Pomarańcze po wcześniejszym sparzeniu dodajemy do przygotowanej wcześniej dowolnej herbaty. Dodajemy szczyptę cynamonu, kardamonu i goździki.

Herbata z jabłkiem (suszonym lub świeżym), cynamonem i miodem

Do przygotowanej uprzednio herbaty dodajemy jabłko i nieco cynamonu. Aby wykorzystać lecznicze właściwości miodu, dodaj łyżeczkę do ostudzonego napoju.

Możliwości przygotowania rozgrzewającego napoju jest wiele i zależy od naszych preferencji. Składniki można dowolnie komponować i modyfikować, aby dopasować je do swoich upodobań. Napój z pewnością nie tylko umili wieczór, ale także pomoże w walce z przeziębieniem i zmęczeniem.